Tips för när vårdnadstvisten har gått långt

Tips för när vårdnadstvisten har gått långt

Är du uppe i en långvarig vårdnadstvist? Det är ofta en mycket känslig stund för alla inblandande. Såväl som för modern som för fadern, men kanske framförallt för barnet. Hur domen faller ut skall alla gånger baseras på barnets bästa. Med det sagt, så kan utfallet ibland kännas mycket oklart, oavsett hur tydligt det känns för en själv personligen.

När det inte längre går att diskutera vänskapligt, och det har övergått i en regelrätt vårdnadstvist, finns det ett antal saker som kan vara bra att känna till. Här tar vi upp några av dem.

Gör allt du kan för att det inte ska gå till rättegång

Visst, ibland är det den enda utvägen. Men om det finns möjligheter till det, är det bra att försöka undvika att det blir en juridisk process. Många som varit i en vårdnadstvist som gått till domstol, kan vittna om att det är mycket utmattande. Ovissheten kommer att följa med under en ganska lång tid.

Dessutom finns en risk att domaren inte håller med dig, även om det känns som ett mycket solklart fall för din del. Som sagt – ibland finns det dock situationer då det är ett måste att dra det till rättegång.

Prata med en jurist

Som nämnt ovan är det bra att undvika att det går till en rättegång. Samtidigt kan det vara bra att tidigt tala med en jurist om det verkar som att så blir fallet. En vårdnadstvist kan vara långdragen och komplicerad – det gäller att ha på fötterna om man ska ge sig in i det. Prata med en jurist och be denne om dennes ärliga åsikt – finns det goda chanser att du faktiskt vinner en eventuell vårdnadstvist som gått till domstol?

Håll barnen utanför

Under en skilsmässa är barnets bästa det centrala. När föräldrar bråkar, så kommer barnen oundvikligen att lida av det. Försök i den mån det går att hålla barnen utanför. Berätta inte för dem, framförallt om de är små, vad som sker i domstolen. Försök kanske framförallt att inte bråka med den andra föräldern framför dem. Ta inte med dem till domstolen.

Läs vidare här om juridiska ombud i en vårdnadstvist.

Henrietta Holmgren
Senaste inläggen av Henrietta Holmgren (se alla)
Profilbild

Written by

Mina områden är kultur och samhälle. Dessutom har jag ett stort intresse för shopping och fynd online! I mina artiklar går det att få senaste nytt såväl som recensioner eller jämförelser av produkter och varor. Titta gärna i mina poster!