Det guldpris som du erbjuds är lite rabatterat

När du ska sälja dina gamla guldsmycken behöver du känna till de olika faktorer som påverkar det guldpris som du erbjuds av guldhandlaren. Marknadspriset på guld spelar en viktig roll när det kommer till hur mycket pengar du kan få ut av affären. Men de flesta av oss förstår inte till fullo hur prissättningen fungerar och hur den är relevant för de smycken som ska säljas. Läs vidare för att få insikt i hur detta fungerar!

Du säljer inte dina guldföremål till marknadens dagsaktuella guldpris

Innan du säljer de guldsmycken som du inte längre använder behöver du känna till att:

  • Priset på råvaran förändras ständigt. Priset på guld fluktuerar ständigt utifrån den dynamik på marknaden som kallas tillgång och efterfrågan. Om man zoomar ut lite grann ser man att dessa faktorer i sin tur påverkas av sådant som stora händelser i världspolitiken, den nuvarande ekonomiska stabiliteten, räntorna och andra faktorer. Det guldpris som gäller just nu anges vanligtvis i gram eller uns och ändras alltså titt som tätt.
  • Det pris som du erbjuds utgår från marknadspriset. När du ska sälja dina gamla guldsmycken till en guldhandlare kikar denne på marknadspriset på guld. Detta för att kunna uppskatta värdet på de smycken som du önskar sälja. Men dina smycken är sällan värda hela det guldpris som gäller för dagen och detta beror på flera olika anledningar.
  • Priset justeras ner beroende på föremålets renhet. Det första skälet till att du sannolikt får lite mindre betalt för dina smycken än den kurs som guldpriset står i idag multiplicerat med föremålets vikt är renheten. Guldsmycken är sällan tillverkade i 24 karat guld utan snarare i 14 karat eller liknande. Om så är fallet är de också mindre värdefulla. Om du till exempel har en klocka i 14 karat består den av 58,3 % guld vilket gör att den är värd långt ifrån 100 % av sin vikt i guld.
  • Guldhandlaren behöver få en viss vinstmarginal. En annan faktor som guldhandlaren behöver ta hänsyn till är kostnaden för att smälta ner föremålet till guld. Dessutom ska driftskostnaderna räknas in och så även en vinstmarginal. Därför får du vanligtvis ett pris som motsvarar en viss andel av smältvärdet, till exempel 50 % eller 80 %.
Dan Åberg
Profilbild

Written by

En driven och kreativ krönikör med stort intresse av trender och näringsliv. De områden jag hanterar utgår från trender och innovation. Kläder, skor, mode, vitvaror eller leksaker. Allt man kan handla på nätet går att hitta information om i mina artiklar. Hoppas du blir inspirerad!