Allt om parfymer

Människor har använt parfymer i tusentals år. Arkeologer har funnit bevis för parfymtillverkning och användning i antika Persien, Kina och Indien. Den första kända parfymören, en kvinna som hette Tapputi, är också känd för att vara den första kemisten. Hon arbetade i Mesopotamien omkring år 1200 f.Kr. och hennes arbete beskrivs i en kilskrift lerskiva. Tapputi blandade ingredienser såsom blommor, olja, calamus (en palmträ), cyperus (en blomväxt), myrra och balsam för att skapa hennes parfymer.

Exotiska ingredienser

De grundläggande ingredienserna i parfym är en blandning av alkohol och eteriska oljor. Historiskt har parfymer gjorts av dyra ingredienser som sibetmysk, bävergäll eller ambra. Exotiska ingredienser i parfymblandningar gör inte bara parfym lukten vacker, de är också vad gör det dyrt. Nu innehåller de flesta parfymer syntetiserade versioner av dessa, vilket gör det möjligt att skapa dem relativt billigt. Naturligtvis gjorde de höga kostnaderna parfymen ännu mer önskvärd som statussymbol.

Bävergäll luktar vanilj men är faktiskt sekret från bäverns analkörtlar. Ambra är ett vaxartat ämne som produceras i ett kaskelotvalens matsmältningssystem. Mysk är från sekret från analkörtlar från vissa djur som myskhjortar, myskoxen eller sibetkatt. I kombination med alkohol har den en blommig doft. Av etiska skäl använder moderna parfymer syntetiska substitut för djurbaserade ämnen istället för att skörda dem från djur. Dessutom innehåller parfym olika blandningar av kryddor, hartser, blommor och löv. Kryddor som kanel, anis och enbär är en viktig del av många parfymer. Kåda och harts som används i parfymtillverkning inkluderar olibanum, gummiharts och myrra. Några vanliga exempel på doftande blad är patchouli, lavendel, rosmarin och citronblad.

Parfym är gjord av en blandning av ingredienser som bildar toppnoter, mellannoter och basnoter. Toppnoter är dofter som avdunstar inom de första 15 minuterna efter applicering av parfym. Typiska toppnoter är timjan, lavendel, kaprifol, mynta och stigning. Mellannoter, också känd som hjärtnoter, är hjärtat eller huvuddelen av en parfym. Jasmin och sandelträ är populära mellannoter. Och basnoter är rika dofter som inte förångas när parfym först appliceras. Vanligtvis tar det cirka 30 minuter efter applicering för basen att visa sig. Mysk och bävergäll är vanliga basnoter som har använts sedan antiken. Parfymens styrka bestäms av förhållandet mellan alkohol och doft. Ju större andel doft, desto starkare lukt och högre kostnad för parfym. Moderna parfymer använder många av samma ingredienser och metoder som parfymer gjorde i antika Kina, Egypten och Persien. Några klassiska ingredienser som fortfarande används i moderna parfymblandningar är jasmin, bergamott, citrus, ros och sandelträ.

Utvinningsmetoder

I destillation metoden placeras råvarorna i en destillationsapparat som liknar den som används för framställning av whisky. Med expression metoden pressas växtmaterialet tills alla oljorna rinner ut. Lösning Utvinning görs genom att lösa upp växtmaterialet i petrokemikalier tills de upplöses. Vaxrester upplöses sedan i etylalkohol och alkoholen bränns. Detta lämnar endast parfymoljan. Enfleurage och maceration är två liknande metoder där uppvärmd fett eller fett kombineras med växterna så att de kan suga upp doftande oljor. Senare används alkohol för att lösa upp fettet, vilket bara lämnar den eteriska oljan. Nu kan parfymören blanda oljorna med alkohol, vatten och andra oljor för att bilda en färdig parfym.

Clarence Fransson
Senaste inläggen av Clarence Fransson (se alla)
Profilbild

Written by

Läs gärna mina artiklar för diverse relevant info. Jag diskuterar gärna näringsfrågor och skriver gärna om en rad ämnen med anknytning till handel online. Försäljning på nätet växer för varje år och den som inte redan handlat online, har någonting roligt att uppleva! Välkommen att läsa mina texter om shopping och varor på nätet!