Att förebygga och behandla hälsporre

Att drabbas av så kallad hälsporre kan vara besvärligt. Det är smärtsamt och kan göra att man får svårt att gå, och därmed också svårt att klara av olika saker i vardagen. Det finns dock flera saker man kan göra för att förebygga och behandla åkomman om man är i riskzonen för att drabbas, eller om man redan har drabbats.

Vad är hälsporre?

Hälsporre orsakar smärtor i häl och fot och uppstår till följd av överbelastning av senan i hålfoten. Detta kan leda till inflammation men som tur är går det både att förebygga och behandla för den som drabbats. Det finns några olika riskfaktorer när det kommer till hälsporre och några av dessa är:

  • Man är över 40 år
  • Man är överviktig
  • Man bär ”dåliga” skor

Förebyggande åtgärder

Hälsporre kan även drabba den som går och står mycket på hårda underlag – kanske under hela arbetsdagar flera dagar i veckan. Som tur är finns flera saker man kan göra för att förebygga – eller rättare sagt flera produkter man kan använda för att förebygga:

  • Sulor – Det finns skosulor att använda, som ger det stöd som hålfoten behöver, som effektivt kan förebygga att drabbas av denna åkomma.
  • Inlägg – Inlägg är också ett alternativ, som påminner lite om en sula men som är mycket kortare. Många inlägg som är framtagna för att avhjälpa just det här problemet läggs under hälen för att foten ska få rätt stöd.
  • Strumpor – ”hälsporrestrumpor” kan också användas i förebyggande syfte och anledningen till att det kan fungera är tack vare den höga kompressionen. Även det ger bra stöd åt foten och minskar risken för överbelastning.

Olika behandlingar

Har man drabbats av hälsporre kan man givetvis använda dom ovan nämnda produkterna för att minska smärtan och för att få inflammationen att läka ut snabbare. Det är dock inte säkert att det kommer att fungera, utan man kan behöva uppsöka vård för besvären. Bland annat används stötvågsbehandling på patienter som drabbats av hälsporre. Det ger en ökad cirkulation, bättre återhämtning och minskar den inflammation som finns. Man kan också träna för att avhjälpa problemet, bland annat med olika typer av stretchövningar. Har man problem med smärta och inflammation bör man uppsöka en fotvårdsspecialist för att veta vilken behandling som lämpar sig bäst.

Clarence Fransson
Senaste inläggen av Clarence Fransson (se alla)
Profilbild

Written by

Läs gärna mina artiklar för diverse relevant info. Jag diskuterar gärna näringsfrågor och skriver gärna om en rad ämnen med anknytning till handel online. Försäljning på nätet växer för varje år och den som inte redan handlat online, har någonting roligt att uppleva! Välkommen att läsa mina texter om shopping och varor på nätet!