Hårtransplantation utomlands

Hårtransplantation utomlands

Att åka utomlands för att göra en hårtransplantation har idag blivit allt vanligare.  Många känner säkert att de kan passa på att få både semester samtidigt som de kan göra det där efterlängtade ingreppet till en lägre kostnad. Men innan du gör en hårtransplantation utomlands bör du tänka på några saker.

Turkiet lockar årligen till sig ett stort antal medicinska turister och många kommer hit för att göra en hårtransplantation. Just Istanbul har blivit ett centrum för människor som vill göra en transplantation och det lär finnas runt ett 100-tal kliniker att välja mellan.

Under senare år har man börjat reglera branschen i Turkiet efter mycket kritik mot att det förekom en stor andel skojare samt låg kontroll av branschen.

Brist vid kommunikation?

En av nackdelarna med Turkiet är att de ofta inte talar engelska på klinikerna och att uppföljningen av patienterna inte alltid är den bästa. Det påstås även att det finns kliniker som sätter hårsäckarna glest så att patienterna tvingas komma tillbaka och göra fler operationer.

När du bestämt dig för att göra en hårtransplantation vill du naturligtvis få bästa resultat och därmed hitta den bästa hårtransplantationskliniken. Det bör påpekas att det finns det många dåliga kliniker där ute och det kan vara ett stort misstag att göra ett ingrepp utan att ta reda på mer om kliniken och vem som utför ingreppet.

Du bör ställa dig dessa frågor när du väljer klinik utomlands:

1. Är det en välkänd klinik, vad heter den?

2. Vilken utbildning har den som opererar och hur lång erfarenhet? 3. Hyr de in sig på ett sjukhus eller är det en egen klinik i egen regi?

4. Vilken behandling används?

6. Vad händer om något går fel? Vem betalar?

5. Finns försäkring? Undersök dina försäkringar om de täcker en misslyckad operation.

8. Vad är kostnaden för operation totalt med uppehälle och operation. Finns det extrakostnader?

Till sist

Läs igenom avtalet speciellt de delar som berör reklamation. Det går inte att på rak arm säga om det enbart är bra eller dåligt att utföra ingreppet utomlands. Det finns rapporterat om både skräckupplevelser och högsta kvalitetsbehandlingarna till priser 70%  billigare än en operation i Sverige. Det är dina pengar och du som i slutänden bestämmer.

Andra länder som är populära att åka till och utföra transplantation är Ungern, Belgien, Cypern, Thailand och Spanien. Ett annat land som kan tyckas lite förvånansvärt är Norge. Men överlag är plastikkirurgi relativt billigt i Norge om man jämför priserna in Sverige.

Pär Strömberg
Profilbild

Written by

Jag är en krönikör med stort intresse för nyheter och näringsliv. Huvudsakliga områden jag hanterar utgår från trender och innovation. Som krönikör på denna sida, har jag alltid en nyfiken inställning och skriver om såväl heminredning som möbler och trender. Hoppas du tycker om mina texter!