Bästa cykeln för att pendla till jobbet

Bästa cykeln för att pendla till jobbet

Många svenskar har börjat överge bilen och kommunaltrafiken som färdmedel för att ta sig till och från jobbet eller skolan. Istället har vi börjat inse de många fördelar som det för med sig att pendla på cykel. Genom att cykla kan du spara en hel del pengar på bensin och slipper dessutom fastna i frustrerande bilköer. När du pendlar på cykel får du dessutom träningen på köpet, för att inte nämna hur mycket du minskar ditt personliga klimatavtryck genom att överge den bränsleslukande bilen eller bussen.

Ökat intresse för pendling på cykel

Att pendla på cykel har aldrig tidigare varit så populärt som det är idag, och detta ökade intresse för cyklingen har lett till fram till födseln av en ny kategori cyklar: stadscykeln. En stadscykel är en cykel som är särskilt framtagen för att användas i stadstrafik. En sådan cykel kännetecknas vanligtvis av följande egenskaper:

  • En ram med låg vikt
  • Stora hjul
  • Skivbromsar istället för fälgbromsar
  • En trevlig design

Eftersom många människor kommer se dig cykla på din stadscykel är det inte särskilt konstigt att du vill att din cykel ska vara såväl moderiktig som funktionell.

Generellt sett liknar en stadscykel även kallad cityhybrid i mångt och mycket en mountainbike, även om den inte är lika kraftigt byggd. Den är inte heller så lätt och nätt som en racercykel. Stadscykeln ger dig en upprätt och avslappnad sittställning för att göra din resa så behaglig som möjligt, när du susar fram i trafiken och bland omedvetna fotgängare som är som fastlimmade vid sina mobiltelefoner.

Att tänka på när du ska köpa en stadscykel

Det finns flera saker du bör tänka på när du ska köpa en stadscykel. Dessa är några av de viktigaste faktorerna:

  • Vilken terräng och på vilket väglag kommer du cykla?
  • Hur långt är det totala pendlingsavståndet?
  • Hur vill du att din cykel ska se ut?
  • Hur pass breda däck behöver du?
  • Vilken är den sittställning du föredrar när du cyklar?

Genom att besvara dessa frågor får du förmodligen en bättre bild av vilken typ av stadscykel du behöver för att ta dig till jobbet. Glöm inte hjälmen!

Siri Ivarsson
Profilbild

Written by

Läs gärna mina artiklar för senaste nytt i de flesta tänkbara inriktningar. Jag diskuterar gärna nyheter och skriver ofta om dessa. Butiksreor och unika produkter är sådant som ofta hart en tongivande plats i mina krönikor. Titta gärna i mina övriga artiklar för tips.