En guide till att köpa elcykel

Människors ständiga konsumtion av framförallt fossila bränslen har orsakat klimatförändringar. Därför blir det allt viktigare att anpassa sig och ta till sig olika miljövänliga vanor. En sak som kan minska utsläpp är elcyklar. Till skillnad från bilar kräver elcykeln ingen bensin, och elförbrukningen är låg. Fördelarna med att köpa elcykel är många. En elcykel är billig i drift, enkel att ta med sig och ger en samtidigt motion på köpet. Numera kan elcyklarna köra i över 10 mil, vilket gör det till ett utmärkt transportsätt.

Tänk på detta före köpet av en elcykel

Ett köp av elcykel bör ses som en investering. Trots allt så är en elcykel dyrare än exempelvis en vanlig cykel, men det finns som sagt otroligt många fördelar. Däremot bör köpare ha koll på en rad olika saker för att se till att göra ett bra köp. Några utav de viktigaste delarna av en elcykel är:

  • Motorn: antingen sitter motorn i framhjulet, vid pedalerna eller på bakhjulet. Den billigaste varianten är den där motorn sitter där fram. Fördelen med detta är att man kan behålla fotbromsen. Därefter är det vanligast att ha en mitten-motore, vilket är bra för stabilitet. Dessutom blir det billigare att fixa punkteringar, eftersom att motorn inte måste nedmonteras först. Slutligen så går det att ha motorn på bakhjulet. Fördelen här är att motorn ger bättre kraft.
  • Batteriet: den kanske viktigaste, och dyraste, delen av elcykeln. Hur långt cykeln kan gå på el beror nämligen på styrkan på batteriet. Räckvidden varierar mellan 30-120 kilometer.
  • Bromsar: Vissa elcyklar har fälgbromsar, där bromsen har en effekt direkt på fälgen. Andra har skivbromsar, med ett hydrauliskt tryck på fälgen som bromsar in cykeln. Rullbromsar och fotbromsar funkar också, men är inte lika effektiva.
  • Växlar: tre växlar räcker gott och väl för den som inte cyklar så mycket eller som inte ger sig ut i olika typer av terräng, medan 11 växlar är mer passande för den som har längre och avancerad cykling. Medan navväxlar är dyrare men kräver mindre underhåll så är utanpåliggande växlar billigare men mer krävande att underhålla.
  • Kedja: nuförtiden har den klassiska cykelkedjan ersatts av remmar. Fördelen är att remmar håller längre och är enkla att rengöra. Däremot är de dyrare än vanliga kedjor.

Prisvärda elcyklar

Den som ska köpa en elcykel bör fundera på sina behov: räckvidd, flexibilitet och pris. Det är viktigt att kolla upp cykeln ordentligt innan köpet, och även butiken bör kollas upp. Att få garanti med köpet är nödvändigt. Några billiga cyklar på marknaden just nu är: Winther Black Superbe (144990 kr), Lifebike Comfort och C-pact (14995-15995 kr) och Monark E-Nytan (15992 kr).

Henrietta Holmgren
Senaste inläggen av Henrietta Holmgren (se alla)
Profilbild

Written by

Mina områden är kultur och samhälle. Dessutom har jag ett stort intresse för shopping och fynd online! I mina artiklar går det att få senaste nytt såväl som recensioner eller jämförelser av produkter och varor. Titta gärna i mina poster!