Tips för en perfekt ostbricka som du själv gör

Kex och bröd är grunden för en lyckad ostbricka som du själv gör. Detta då dessa livsmedel bidrar med en krispig och smakrik bas som kompletterar ostar av alla slag. Här kommer vi att gå igenom olika typer av kex och bröd som du kan använda dig av. Vi kommer även att ge tips på hur du väljer rätt utifrån vilka ostar du har på brickan.

Så lyckas du varje gång med en ostbricka som du själv gör

Det är tillfredsställande att avnjuta en ostbricka som du själv gör. En sådan kan med fördel bestå av:

Olika typer av kex

Några exempel på lämpliga kex är:

  • Digestivekex. Ett neutralt och krispigt kex som passar utmärkt till både milda och kraftiga ostar. Perfekt när du vill låta osten vara huvudpersonen!
  • Smörkex. Ett smörigt och lätt saltat kex som fungerar bra med krämiga ostar som brie och camembert, samt med lagrade ostar som cheddar och gouda.

Brödsorter som passar till ost

Du kan även matcha olika typer av bröd till ostarna:

  • Baguette. Det klassiska franska brödet är perfekt för ostbrickan tack vare sin krispiga yta och luftiga insida. Passar bra till de flesta ostar och tillbehör.
  • Fruktbröd. Ett sötare bröd med torkad frukt och nötter som passar utmärkt till kraftiga ostar som stilton och roquefort, samt till dessertostar som ädelost och port salut.
  • Surdegsbröd. Ett rustikt och syrligt bröd som ger en härlig kontrast till krämiga och milda ostar. Prova även med lagrade ostar och getostar för en spännande smakkombination!
  • Knäckebröd. Ett hårt och smakrikt bröd som passar särskilt bra till svenska ostar, såsom västerbottensost och herrgårdsost. Dessa bröd finns i många olika smaker och konsistenser.

Tips för att välja rätt kex och bröd till olika ostar

För att välja rätt kex och bröd bör du tänka på att:

  • Matcha konsistenser. Ett krispigt kex eller bröd passar bra till krämiga ostar, medan ett mjukare bröd kan vara trevligt till hårda ostar.
  • Balansera smaker. Välj neutrala kex och bröd till kraftiga ostar, och mer smakrika alternativ till milda ostar.
  • Variera utbudet. Erbjuda ett urval av kex och bröd på din ostbricka för att ge gästerna möjlighet att experimentera med olika kombinationer.
Ewa Andreasson
Senaste inläggen av Ewa Andreasson (se alla)