Stor skillnad på mobiloperatörernas priser på mobiler

Personer som önskar köpa en ny telefon kan med fördel jämföra mobiloperatörernas priser på mobiler. Prisnivåerna kan nämligen skilja sig rejält. Detta inte minst om abonnemang tecknas eller en begagnad mobil köps.

Mobiler kan bland annat köpas hos större elektronikkedjor samt telefonbutiker. Ett flertal operatörer har även försäljning via deras hemsidor. Det har även blivit allt vanligare att operatörerna erbjuder begagnade modeller vilket blir ett sätt att pressa priset ytterligare.

Mobiloperatörernas priser på mobiler avgörs av:

  • Om abonnemang tecknas samtidigt som mobilen köps.
  • Bindningstid på eventuellt abonnemang.
  • Ny eller begagnad mobil.
  • Äldre eller nyare modell.

Främst stor skillnad på begagnade modeller

Sajten Jämför Priser listar mobiloperatörernas priser på mobiler. En sådan jämförelse, som utgår från mobiloperatörernas priser på mobiler, visar att den största procentuella skillnaden i pris hittas på begagnade mobiler. En orsak är att operatörerna prissätter modellerna olika utifrån exempelvis hur slitna de är och hur de värderar dem.

Äldre modeller kan även ha en relativt stor skillnad i pris. Det kan bero på att operatörerna vill rea ut de modeller som de inte längre önskar ha kvar i lager eller sälja. Detta medan de allra nyaste modellerna visserligen skiljde i pris men den procentuella skillnaden var minst.

Lägre pris med abonnemang

En punkt som skiljer sig mellan de olika operatörerna är om de erbjuder bindningstid eller inte på deras abonnemang. I det fall som bindningstid finns som val kan ett lägre pris på mobilen erbjudas. Detta eftersom operatören vet att de får behålla kunden över en viss period.

Går att köpa direkt eller med delbetalning

Hos de flesta operatörer, som säljer mobiler, går dessa att antingen köpa direkt eller via delbetalning. Vid delbetalning väljs delbetalningstid vilket oftast är 12, 24 eller 36 månader. I detta fall är det viktigast att jämföra mobiloperatörernas priser på mobiler utifrån totala summa som betalas över denna period. Detta istället för att enbart titta på månadskostnaden.

Rabatt via kampanjer

Den som inte har väldigt bråttom att få en ny mobil kan även vänta in kampanjer och erbjudanden. Det kan exempelvis vara att operatören vill rea ut en specifik modell eller har erbjudanden där kunderna även får med något ”på köpet”.

Köpa privat?

Utöver att jämföra mobiloperatörernas priser på mobiler, samt elektronikbutikernas prisnivåer finns även möjlighet att köpa privat. Men då ingår inte garanti vilket är en viss nackdel.

Henrietta Holmgren
Senaste inläggen av Henrietta Holmgren (se alla)
Profilbild

Written by

Mina områden är kultur och samhälle. Dessutom har jag ett stort intresse för shopping och fynd online! I mina artiklar går det att få senaste nytt såväl som recensioner eller jämförelser av produkter och varor. Titta gärna i mina poster!