Behöver kvinnor använda damcyklar?

Behöver kvinnor använda damcyklar?

Huruvida kvinnor bör använda särskilda damcyklar, eller lika gärna kan cykla på unisexcyklar, är ett hett och ganska känsligt ämne. Här kommer vi inte gå in på hur du bör göra utan konstaterar bara att olika varumärken har olika sätt att tackla denna fråga på.

Många cykelramar på damcyklar är anpassade på så sätt att de har ett lite kortare överrör, vilket gör att du som känner att unisexcyklar tvingar dig cykla i en utsträckt ställning bör överväga att titta på en damcykel. Om du är lite kortare kan damcyklar vara bättre anpassade för dig, eftersom de ofta har skapats utifrån tanken att kvinnokroppen är lite mindre.

Vissa varumärken skapar inte särskilda damcyklar utan nöjer sig med en unisexmodell på sina cykelramar, men med kontaktpunkter som är anpassade för kvinnor. En sådan cykel besparar dig kostnaden för att byta ut sadeln och styret, men dessa delar är egentligen inte särskilt dyra. Om du hellre vill ha en unisexcykel som du byter ut sadeln och styret på bör du därför inte låta dig avskräckas. Det bästa sättet att avgöra om en damcykels ram passar dig bättre än unisexmodellen är att provcykla ett antal cyklar. Du bör därför se till att din lokala cykelbutik låter dig göra detta.

Hur mycket bör damcyklar kostar?

Cykelbutiker är smått magiska platser, där du går in med intentionen att köpa en cykelslang och ett par strumpor men går därifrån med ett par nya hjul och ett par skor med skinande sulor av kolfiber. Hur det gick till? Lite övertalning från en duktig försäljare.

Det är inte ovanligt att återförsäljare av damcyklar säger att du bör spendera så mycket du kan på din nya cykel. Och i grund och botten har de faktiskt rätt – om du snålar in på cykeln nu kommer du förmodligen lägga större summor på uppgraderingar senare. Det är dock så att det maximaal belopp du kan spendera på cykeln inte är samma som det maximala belopp du har på ditt bankkonto. Du bör därför ta fram en budget för ditt inköp av cykel och sedan förhålla dig till denna.

Siri Ivarsson
Profilbild

Written by

Läs gärna mina artiklar för senaste nytt i de flesta tänkbara inriktningar. Jag diskuterar gärna nyheter och skriver ofta om dessa. Butiksreor och unika produkter är sådant som ofta hart en tongivande plats i mina krönikor. Titta gärna i mina övriga artiklar för tips.