Så långt kan elcyklar ta oss

Hur pass långt en elcykel kan ta dig på en laddning av batteriet är förmodligen det som är viktigast att känna till när du tittar på elcyklar. Om det till exempel finns en stor kulle längs den rutt du pendlar, vill du förmodligen inte att batteriet tar slut när du har tagit dig halvvägs uppför kullen. När batteritiden har tagit slut är elcyklar nämligen ingenting annat än ovanligt tunga cyklar, och en sådan cykel är inte särskilt rolig att använda till branta klättringar.

Om en elcykel beräknas kunna ta dig en längre sträcka innebär detta ofta att batteriet är större. Det innebär i sin tur att såväl priset som vikten är högre, så det är inte nödvändigtvis odelat positivt. Om du inte har mer än 5 km att pendla behöver du inte titta på elcyklar som kan ta dig 50 km. Med det sagt bör du köpa en cykel som påstås kunna ta dig längre än du absolut behöver, eftersom detta avstånd kommer minska med tiden i takt med att batteriet åldras och dess kapacitet minskar.

Flera faktorer påverkar den sträcka du kan färdas

Hur långt du i praktiken kan ta dig med motorns kraft beror på flera olika faktorer: hur mycket du trampar på pedalerna, vilken nivå av elassistans du väljer, vilken terräng du cyklar i och hur snabbt du färdas. Även din kroppsvikt och batteriets vikt, samt mängden packning du bär med dig på cykeln, har en inverkan på batteritiden. Du kommer till exempel kunna färdas längre på en laddning om du cyklar längs plana gator än i kullig terräng, samtidigt har du förmodligen större användning för en elcykel om du ofta färdas i mer utmanande terräng.

En bra tumregel för att ta reda på hur långt motorn på din elcykel kan bära dig, är att dela batteriets kapacitet i wattimmar med 20. Det ger dig den minimala sträcka du kan färdas om du hela tiden använder full elassistans. Genom att nyttja mindre elassistans kommer du kunna färdas längre. Du kan till och med få ut omkring 50 km från en enda laddning av ett batteri på 11 Ah, om du använder motorns kraft sparsamt.

Pär Strömberg
Profilbild

Written by

Jag är en krönikör med stort intresse för nyheter och näringsliv. Huvudsakliga områden jag hanterar utgår från trender och innovation. Som krönikör på denna sida, har jag alltid en nyfiken inställning och skriver om såväl heminredning som möbler och trender. Hoppas du tycker om mina texter!