Så väljer du larmsystem

Så väljer du larmsystem

Du bör inte förlita dig på att din skällande hund kommer varna när inbrottstjuven håller sig framme. För maximal säkerhet bör du även installera ett larm i din bostad. Här går vi igenom de vanligaste typerna av larmsystem som finns att välja mellan.

Om du inte vill satsa på ett helt system, kan du använda individuella rörelsesensorer för att skanna av enskilda rum och varna om någon går in i rummet. Tänk på att såvida du inte är en expert till hemmafixare, bör du förmodligen låta ditt larm installeras av en yrkesman.

Perimeterlarm

Denna typ av larm utlöses om någon öppnar en dörr eller ett fönster. Magnetiska sensorer installeras på stängda fönster och dörrar, och motsvarande brytare monteras sedan på ramen. När dörren eller fönstret är stängt, befinner sig magneten och brytaren tillräckligt nära varandra för att bilda en elektrisk krets. Om fönstret eller dörren öppnas när systemet är larmat, bryts kretsen och larmet ljuder.

Du kan med fördel överväga att komplettera ditt system med ett larm som utlöses när en glasruta krossas på ett fönster eller en dörr.

Rörelselarm

Denna typ av larm utlöses när någonting rör sig inne i ett rum och på så vis skär av den osynliga stråle som rörelsedetektorn skickar ut i rummet. Denna typ av detektorer bör installeras vid dörrar och andra gångvägar, ungefär en meter över golvet. Om de sitter för lågt kan de nämligen utlösas av att ditt husdjur går förbi detektorn. Det kan även vara en bra idé att placera sensorer i hörnen av varje rum, nära taket.

Larmsystem som består av sensorer är alltid kopplade till en kontrollenhet, via vilken du kan larma på och av. När larmet utlöses ljuder en siren, eller så ringer larmet upp polisen eller en larmcentral. Alternativt kan larmet ringa upp din mobiltelefon. Kontrollpanelen bör sitta nära den dörr du använder mest, men utom räckhåll från personer som befinner sig utvändigt om en ruta skulle krossas.

De mest effektiva säkerhetssystemen kombinerar ett perimeterlarm med ett rörelselarm. Det finns dock även trådlösa larmsystem som använder sig av radiosignaler för att övervaka de olika delarna. Många av dessa kan du enkelt koppla in i vägguttag.

Siri Ivarsson
Profilbild

Written by

Läs gärna mina artiklar för senaste nytt i de flesta tänkbara inriktningar. Jag diskuterar gärna nyheter och skriver ofta om dessa. Butiksreor och unika produkter är sådant som ofta hart en tongivande plats i mina krönikor. Titta gärna i mina övriga artiklar för tips.