Begagnad mobiltelefon är winwin

När det gäller teknik är det inte alltid man kan hitta bra winwin situationer. Ett undantag är dock mobiltelefoner! Att köpa en begagnad mobiltelefon är betydligt mer kostnadseffektivt än att införskaffa den senast tänkbara varianten. Dock kan man dra sig för att inhandla begagnad teknik från någon man inte redan känner. Detta minimerar antalet säljare radikalt. Ett alternativ till detta är att gå till något av de företag som jobbar med begagnade mobiltelefoner. Man kan som konsument vara säker på att proffs gått igenom telefonen och säkerställt dess funktionalitet i förväg. Vidare kan man få all hjälp man behöver med att byta ut slitdelar. Om skärmen inte är vad den en gång varit, eller om batteriet har fallerat över tid, kan man byta ut dessa delar. Detsamma gäller för de flesta delar av telefonen man kan komma att behöva reparera.

Vem återvinner och varför?

Om man har bytt telefon är det inte ovanligt att man har den gamla i en kartong på vinden eller i en låda. Där ligger den i väntan på att slutligen kasseras. I och med att vi sällan lämnar in våra begagnade mobiltelefoner behöver man hela tiden producera nya. Även om man har en telefon som inte längre har ett andrahandsvärde, kan man vinna på att den återanvänds. De råvaror som finns i telefonen kan användas för att tillverka senaste modellerna. Detta utan att man behöver utvinna nya material. På detta vis kan en återvunnen mobiltelefon göra stor skillnad även på sikt!

Rör det sig om begagnade mobiltelefoner som ännu har ett värde, kan man få tillbaks en del av pengarna man en gång betalade för sin telefon. Detta medför en möjlighet att uppdatera sig utan att kostnaden blir lika stor! Det finns några olika företag som arbetar med begagnade mobiltelefoner. Som experter i sitt fält kan de snabbt avgöra vilka telefoner som fungerar och vilka som bättre kan återvinnas. När man som konsument köper begagnade mobiltelefoner från dessa verksamheter, kan man också vara säker på att man inte får någonting som är allt för trasigt. Det går ofta att hitta alternativ man kan känna sig fullt nöjd med, även om man uppskattar ny teknik.

I Sverige finns en hel del mobiltelefoner som inte återvunnits utan som ligger och väntar på att komma till nytta. Har man gamla telefoner kan man med fördel använda dessa vid köp av ny telefon. Kanske går det att göra en hel del med priset för en nyare variant?

Dan Åberg
Profilbild

Written by

En driven och kreativ krönikör med stort intresse av trender och näringsliv. De områden jag hanterar utgår från trender och innovation. Kläder, skor, mode, vitvaror eller leksaker. Allt man kan handla på nätet går att hitta information om i mina artiklar. Hoppas du blir inspirerad!