Vad tänka på vid poolbygge

Under de härliga varma sommardagarna är det fantastiskt att kunna njuta av en egen svalkande pool i trädgården. Innan du sätter igång och bygger en pool bör du fundera på hur du tror att du kommer att använda din pool. Vilket syfte ska poolen ha? Vilken form ska den ha? Hur stor pool vill du ha och hur ska den värmas upp? Det finns många olika typer av pool; glasfiberpool, träpool och plåtpool för att bara nämna några. Vill du inte lägga ner så mycket pengar som en pool kostar så kanske det räcker med den vedeldad badtunna.

Fördelar med att ha egen pool

Att ha en egen pool och kunna ta en simtur när man vill är riktig lyx som allt fler svenskar unnar sig. Har du barn är det extra trevligt med pool där de kan leka med sina kompisar och ha roligt dagarna i ända. Innan du bestämmer vilken pool du ska bygga kan du besöka olika affärer eller pool-utställningar så du får en bild av vad marknaden erbjuder. Det är lätt att planera för en stor uppvärmd pool med mosaik men det blir ganska dyrt, särskilt om du vill ha en utgrävd pool. Du bör redan från början sätta upp en budget för pool-bygget som täcker markarbete, material, montering och kostnad för hantverkare.

”Verkkokaupassame voit hehdä ostoksia uima-altasta , varaosista ja tarvikkeista erittäin edulliseen hintaan. Allastarvikkeemme sekä varaosat soveltuvat myös useimpien muiden allatoimittajien altaisiin.”

Grundarbetet är viktigt

När du ska anlägga en pool så är grundarbetet a och o. En markpool kräver att marken plattas ut, grävs ur och så vidare. Glöm inte bort att skapa en helhet kring poolen med ett trädäck eller en markstensyta runt poolen. Vill ni ha en pool som står ovan jord så måste ni förbereda en grusbädd och ett hårt bärlager att ställa den på. Lagen påbjuder också poolägare att man måste ha ett poolskydd och att vattnet är djupare än tjugo centimeter, detta för att inga barn ska kunna ramla ner i poolen och drunkna.

Hur får man en estetisk pool?

Vill du ha en riktigt snygg pool så ska du absolut satsa på en pool i äkta mosaik eller kakel. Dock måste du ha en ganska stor budget för att kunna skapa en pool med mosaik eftersom man måste gjuta själva stommen till poolen. Liner är annars det vanligaste materialet för att täta en markpool. Det är en slags duk i plast som används till själva pool-stommarna. Konstruktionen blir stark och man kan få olika färger och imitationer av mosaik.

Tonny Bergqvist
Senaste inläggen av Tonny Bergqvist (se alla)
Profilbild

Written by

Huvudsakliga ämnen i dessa artiklar är kultur och samhälle. Design och klassiska produkter är någonting jag uppskattar mycket. Flera artiklar tar också upp återförsäljare såväl som nya sortiment. Besök mina inlägg här på sidan för inspiration.