Ett set skalkläder är ett måste i ett barns garderob, särskilt om man bor i ett land som Sverige där vädret varierar mycket – både över säsonger men även under dagen. Skalkläder har nämligen många fördelar, är mycket mångsidiga och kan användas året om.

Skalkläder är ett skydd mot väder

Skalkläder skyddar mot regn, vind och snö. Materialet som skalkläder för barn är tillverkade av har små, små porer. På så sätt är skalkläder utformade för att de snabbt ska transportera ut överskottsvärme och fukt. Att materialet är så bra på att andas, samt är mycket slitstarkt och följsamt, gör att skalkläder är särskilt praktiska vid fysisk aktivitet och rörelse, vid utomhuslek och skogspromenader såväl som vid vintersporter som till exempel skidor. Såvida det inte ösregnar i flera timmar, är skalkläder därför ofta ett bättre klädval än till exempel galonkläder som definitivt håller torrt men som snabbt kan bli varma och dessutom vara i vägen vid lek. Reimas skalkläder bäst i tester av kläder för barn.

Lager på lager är rätt väg

Anledningen till att skalkläder är så mångsidiga och användbara, är att de är del av den så kallade ”lager-på-lager”-principen. Det betyder att man bara behöver byta ut kläderna som barnet har på sig under skalkläderna. På sommaren räcker det med en tunn tröja och på vintern kan barnet ha på sig en tjockare jacka undertill. Det går således att anpassa skalkläder till både kalla och varma temperaturer. Ju högre så kallad vattenpelare skalkläder har, desto bättre är de på att stå emot vatten.

Skalkläder för barn över tid

Det finns skalkläder som jackor, byxor och overaller. Många rekommenderar att investera i skalkläder som håller hög kvalitet för att de ska hålla länge. Riktigt högkvalitativa skalkläder kan hålla i flera, flera år. Därför är barnets tillväxt den mest begränsande faktorn, men då kan man skänka vidare skalkläderna till syskon eller välgörenhet. Då ett par riktigt bra skalbyxor kostar relativt mycket så kan det vara en bra idé att välja ett par som passar till flera olika typer av aktiviteter.

De flesta skalkläder tål maskintvätt vilket gör de enkla att hålla rena och fräscha. Har man möjligheten att hänga in dem i ett torkskåp i några minuter så kan detta få ditt barns skalkläder att kännas som nya!

Tonny Bergqvist
Senaste inläggen av Tonny Bergqvist (se alla)
Profilbild

Written by

Huvudsakliga ämnen i dessa artiklar är kultur och samhälle. Design och klassiska produkter är någonting jag uppskattar mycket. Flera artiklar tar också upp återförsäljare såväl som nya sortiment. Besök mina inlägg här på sidan för inspiration.