Rörmokare – ett bristyrke med stor efterfrågan

Rörmokare – ett bristyrke med stor efterfrågan

Att det råder brist på rörmokare är knappast någon nyhet. Det har varit på tapeten i flera år och ändå tycks allt färre unga lockas till att utbilda sig. Framförallt i Stockholm råder både stor brist samtidigt som efterfrågan är enorm men även i andra städer finns gott om jobb. Den som väljer att utbilda sig har en stabil yrkesframtid att vänta och dessutom kan man tjäna hyfsat bra med pengar.

Få väljer att utbilda sig

Att utbilda sig till rörmokare tycks inte vara särskilt populärt bland den yngre generationen. Trots att det är välkänt att det är ett bristyrke så verkar dom flesta lockas att utbilda sig inom andra områden. Kanske borde det ligga både i branschen och skolornas ansvar att upplysa fler om vilka utbildningsmöjligheter som finns eftersom yrkeskunniga verkligen behövs.

Enkelt att få jobb

Det är inte bara i Stockholm det råder brist på rörmokare utan också i många andra städer. I stort sett oavsett var man är bosatt är det enkelt att få jobb. Troligtvis kommer någon verksam snart att gå i pension och det finns som sagt få utbildade som kan ta över. Nyligen genomförda och kommande pensionsavgångar är nämligen en av dom stora orsakerna till att det råder brist på yrkeskunniga, i samband med att färre utbildar sig.

Är man däremot utbildad kommer man vara het på arbetsmarknaden runt om i hela landet så oavsett om man skulle föredra jobba i Stockholm eller någon annan storstad, eller hellre i den stad man kommer ifrån så brukar det lösa sig med jobb för dom allra flesta.

Gott om utbildningsplatser

För den som känner sig manad att utbilda sig till rörmokare finns goda chanser att göra det. Att läsa vid VVS- och fastighetsprogrammet vid gymnasiet för att sedan arbeta som lärling under en period är det enklaste vägen att gå, för att sedan ta emot sitt yrkesbevis. I Stockholm finns flera gymnasieskolor som erbjuder det här programmet med det finns att hitta även i små städer.

Det är ingen större konkurrens om platserna på den här linjen och den som intresserar sig av teknik och praktiska lösningar bör inte tveka att söka. Framtiden i branschen är säker och man kan räkna med att få jobb var man än väljer att bosätta sig.

Här kan du läsa mer om yrket som rörmokare.

Tonny Bergqvist
Senaste inläggen av Tonny Bergqvist (se alla)
Profilbild

Written by

Huvudsakliga ämnen i dessa artiklar är kultur och samhälle. Design och klassiska produkter är någonting jag uppskattar mycket. Flera artiklar tar också upp återförsäljare såväl som nya sortiment. Besök mina inlägg här på sidan för inspiration.