Några kända etikettsregler

Att föra sig på korrekt vis och att ha rätt kläder för tillfället är någonting som i viss utsträckning förändrats över tid. De etikettsregler som tidigare var självklara har under senare år förändrats och tummats till förmån för en öppnare och mer opretentiös riktning. Vid bröllop finns dock flera av de klassiska förhållningssätten kvar. Här går vi igenom några välkända regler som kan underlätta för bröllopsgäster och brudpar.

Inbjudningskortet är viktigt för gästen

När man får ett inbjudningskort säger detta allt man bör känna till om festens direktiv. Tänk igenom vad det står och respektera värdens intention. Någonting man kan tänka på är vem som är bjuden. Om det står angivet att det är ett par som bjuds är det inte säkert att även barn bjudits in. Om det inte framgår tydligt att barn är inbjudna, är det rimligt att anta att endast vuxna bjudits in. Kan man inte ta hjälp med barnvakt får man lämna återbud.

Klädsel och presenter är andra ämnen som ofta tas upp. Om presenter undanbedes är det inte i enlighet med etiketten att ändå ge presenter. Blommor brukar dock accepteras. När det kommer till utseende finns några tumregler. Valfri klädsel innebär att man kan vara fritt klädd men naturligt är att man skall bära hela och rena plagg. Högtidsdräkt är att anse som frack och aftonklänning. Kostym kan i vissa fall gå in som högtidsdräkt om man bär fluga och skjorta. Kavaj som enda direktiv innebär att man inte behöver ha samma kavaj som byxor. Smoking är ett helt eget plagg och kan inte ersätta frack.

Best man

Om det finns någon som är best man vid bröllopet skall denne bära gästklädsel och inte någonting utöver detta. Brudgummens kläder är någonting som inte bör efterliknas om inte detta angivits. Det finns en hel del ytterligare regler om vem som skall göra vad under festen samt direktiv för hur middagen genomförs. Det är bra att i förväg sätta sig in i vad som förväntas för att kunna bidra till bröllopsfesten utifrån de traditioner som råder.

Clarence Fransson
Senaste inläggen av Clarence Fransson (se alla)
Profilbild

Written by

Läs gärna mina artiklar för diverse relevant info. Jag diskuterar gärna näringsfrågor och skriver gärna om en rad ämnen med anknytning till handel online. Försäljning på nätet växer för varje år och den som inte redan handlat online, har någonting roligt att uppleva! Välkommen att läsa mina texter om shopping och varor på nätet!