Vikten när man väljer barncykel

Vikten när man väljer barncykel

När man ska köpa en barncykel finns det en hel del faktorer att ta hänsyn till. Styrhöjd, sadelhöjd, material, däckstorlek och storleken överlag. En annan faktor som kraftigt kan förändra upplevelsen för barnet är cykelns vikt. Många av de produkter som finns på marknaden idag tar inte särskilt stor hänsyn till detta, vilket gör att en del barncyklar är alldeles för tunga för den som ska använda den. Vikt är visserligen inte den största faktorn kanske, men visst gör det skillnad för känslan. 

Idealvikten

Att på rak arm säga idealvikten för en barncykel går inte. Istället är det förhållandet mellan cykelns vikt och förarens vikt som är det viktiga. Optimalt sätt väger cykeln mindre än 40 % av barnet – men det är inte alltid det här går att uppnå. När man börjar närma sig cyklar som väger uppemot 70 % av barnets vikt är det alldeles för tungt. Det blir då svårare att manövrera och gör det mer opraktiskt att använda cykeln överlag. 

Om du inte hittar en barncykel som väger 40 % eller mindre, exakt på kilot, är det ingen större fara. Det är ibland svårt att hitta dessa cyklar, samtidigt som man vägar in andra faktorer som storlek och priser. Men du bör åtminstone kunna hitta en cykel som väger kring 50 – 55 % av barnets viktigt. Över 60 % börjar det tydligt märkas att cykeln är för tung. 

Skiljer sig rejält från cyklar i full storlek

Viktförhållandet mellan förare och cykel bör rimligtvis vara något liknande det förhållande som råder bland cyklar för vuxna. Så är dock inte fallet. De flesta vuxna har en cykel som väger kring en femtedel av deras vikt. Det normala att se bland barncyklar är modeller som väger hälften av vad barnet gör. Således är det inte särskilt konstigt att man ibland kan behöva anstränga sig för att hitta en modell som faktiskt passar barnet i alla avseenden. 

Att hitta en barncykel som endast väger 20 % av vad det barnet gör är dock svårt. Som nämnt ovan bör man inte gå över 60 %, och absolut inte över 70 %. Hittar man en som väger 40 % eller mindre är det okej, men ju närmare 20 – 25 % man kommer – desto bättre upplevelse kommer barnet troligtvis att ha på sin nya barncykel. 

Clarence Fransson
Senaste inläggen av Clarence Fransson (se alla)
Profilbild

Written by

Läs gärna mina artiklar för diverse relevant info. Jag diskuterar gärna näringsfrågor och skriver gärna om en rad ämnen med anknytning till handel online. Försäljning på nätet växer för varje år och den som inte redan handlat online, har någonting roligt att uppleva! Välkommen att läsa mina texter om shopping och varor på nätet!