Förr bestod ett inbrottslarm av betydligt färre delar än idag. Därmed hade de även mycket färre funktioner. Det var då enbart en brytare och en siren. När brytaren bröts lät sirenen. Med dagens teknik har det skapats betydligt mer säkerhet.
Grunden i ett säkert inbrottslarm är de sensorer som sätts vid dörrarna. Det brukar vara magnetsensorer där en del sätts på dörren och del på dörrkarmen. När dörren är stängd känner inbrottslarmet av detta genom att magnetsensorerna är nära varandra. Öppnas dörren så bryts kommunikationen mellan dessa och larmet går.
Även på fönster kan det sättas inbrottslarm men dessa larm kan vara uppbyggda på lite annat sätt. Här finns brytlarm som finns på dörrar men det är inte helt ovanligt att inbrott sker genom att ett fönster slås sönder varpå man tar sig in den vägen. I detta fall har ju inte fönstret öppnats och brytlarmet utlöses inte. Man kan i dessa fall komplettera med larm som känner av kraftiga vibrationer och därmed larmar om rutan krossas.
Inget missar moderna inbrottslarm
Den tredje (och kanske viktigaste delen) inom ett inbrottslarm är rörelsesensorerna. Kameror som bevakar ett specifikt område och som larmar om någon (eller något) rör sig inom detta område när larmet är påslaget. Så oavsett om inbrottet sker genom dörr, fönster eller annan väg så finns en säkerhet i dessa kameror.
Generellt sätter man dessa kameror så att de inte bevakar exakt hela bostaden utan viktiga rum eller vägar som man måste ta för att ta sig vidare. Det kan exempelvis vara en kamera vid trappen ner till källaren vilket gör att någon rörelsesensor inte behövs nere i källaren.
Ett ytterligare steg i säkerheten är de rörelsekameror som är uppkopplade mot en larmcentral. När inbrottslarmet larmar sker automatiskt kommunikation med larmcentralen som i sin tur kontaktar ägaren av larmet samt skickar ut en väktarpatrull. På detta sätt skapas största säkerhet eftersom väktaren alltid kan kontrollera vad som hänt och i vissa fall även gå in i bostaden för ytterligare kontroll.
Sista delen är själva basenheten. Det är den som kommunicerar med alla de rörliga delarna av inbrottslarmet. Har man ett inbrottslarm som varnar via sms/uppringning är det i denna basenhet som sim-kortet sitter. Det är även från basenenheten som inställningar kan göras på de separata delarna.
- Köp Monster Energy eller Red Bull hos Flakportalen - 23 september, 2021
- Billiga leksaker - 27 juli, 2021
- Att förebygga och behandla hälsporre - 19 december, 2020