Välja säkerhetshyvel

Det finns mycket att välja bland när det gäller rakningsverktyg. Såväl rakknivar som säkerhetshyvlar kommer i alla upptänkliga färger, material, stilar och former. Vad som känns bäst är någonting mycket individuellt och man kan därför ha svårt att ge direktiv. Trots svårigheten tänker vi ge oss i kast med att underlätta beslutet något. Detta genom att titta på några av de faktorer som kan ligga till grund för en viss sorts säkerhetshyvel.

Rakhyvel för nya användare

Har man inte tidigare rakat sig med klassisk säkerhetshyvel är det någonting stort att uppleva! Det finns inte någon engångshyvel eller rakapparat som ger den nära rakning man får med en bladhyvel. Orsaken till att man inte provat att raka sig med dessa redskap handlar ofta om att man inte kommit sig för. Andra drar sig för att närma sig huden med ett rakblad. En säkerhetshyvel är betydligt säkrare att använda än en rakkniv, för den som är ovan. Säkerhetshyveln kan vara av öppen sort, men har oftare en kant som gör arbetet smidigare.

För den som är nybörjare kan en tyngre hyvel vara att föredra framför en lättare sådan. Tyngden i hyveln gör att man kan vara mycket lätt på handen och ändå nå samma resultat. Bladet skall vila mot huden och inte tvingas. Vidare kan man ha nytta av att studera tips för hur man genomför allt ifrån tvålning till rakning. Det finns flera bra alternativ som passar både ovana och erfarna.

Byta rakblad

När man byter blad på sin säkerhetshyvel (vilket man gör regelbundet för bästa skärpa), finns det olika sätt. Vissa har en genomgående stång vilken skruvas av längst ut på handtaget. Andra fäster i direkt anslutning till rakhuvudet. Båda dessa modeller går ut på att man avlägsnar toppen av hyveln för att sedan placera rakbladet. Därefter skruvar man fast toppen igen och är klar för rakning. De varianter som heter butterfly öppnar sig när man skruvar på anvisad del av handtaget. Det finns här inte någon del som avlägsnas. Vad man föredrar är som allt annat inom rakning upp till individen. Det finns inte en sorts säkerhetshyvel som passar för alla. Dock är de klassiska varianterna sådant som funnits i samma design sedan historian. Delvis för att det är tidlös design, men även för att de visat sig fungera utmärkt vid daglig användning.

Dan Åberg
Profilbild

Written by

En driven och kreativ krönikör med stort intresse av trender och näringsliv. De områden jag hanterar utgår från trender och innovation. Kläder, skor, mode, vitvaror eller leksaker. Allt man kan handla på nätet går att hitta information om i mina artiklar. Hoppas du blir inspirerad!