Hur mycket kan man tjäna på cashback?

Hur mycket kan man tjäna på cashback?

Genom återbäringstjänster går det att få cashback (återbäring) på allt från hotellnätter och bläckpatroner till kläder och kontorsmaterial. Men är det värt det? Hur mycket kan man egentligen tjäna på att använda cashback-tjänster jämfört med att inte använda denna bonus?

Gäller enbart online

Cashback-köp kan enbart genomföras online. Det betyder att personer som ofta handlar online eller bokar biljetter online tjänar mest på denna tjänst. Men med tanke på att många idag både köper mat, bokar sina resor och köper samtliga julklappar online bör det vara relativt lätt att få cashback (återbäring). Dessutom kostar det inte något att genomföra denna typ av shopping!

Ett exempel

I detta exempel tas en tvåbarnsfamilj som under ett år gör detta:
(Observera att procentsatserna är fiktiva exempel och att variation finns mellan olika cashback-företag).

  • Testar Citygrossmatkasse (100 kr)
  • Testar Linas Matkasse (25%)
  • Bokar 4 nätter på hotell (5 %)
  • Köper kläder för i snitt 500 kr per månad på Ellos (8 % )
  • Ger bort en upplevelse på att flyga helikopter i 50-årspresent (15 %)
  • Beställer samtliga apoteksvaror från Apotea för 1000 kr per år (10%)

I detta fall skulle matkassarna kunna ge ungefär 250 kr i återbäring via cashback-tjänster. Om nätterna på hotellet kostade 4000 kr innebär det en återbäring på 200 kr. Detta medan klädinköpen ger återbäring på 480 kr och upplevelsepresenten ca 300 kr. Därtill kommer apoteksvarorna för 100 kr.

Just denna familj fick alltså tillbaka ca 1300 kr under ett år. Detta enbart genom att klicka några extra klick inför att köpen av dessa produkter och tjänster beställts.

Olika hög bonusnivå

Som visas ovan varierar bonusnivån väldigt inom de butiker som är anslutna till återbäringstjänster. I exemplet är lägsta nivån 5 % men det finns butiker som ger ner mot 1 – 2 % men även de som ger över 25 %. Hur mycket man tjänar beror därmed till stor del på var man gör sina inköp men även hur mycket man handlar för. De som exempelvis ofta bor på hotell kan mycket enkelt få tillbaka stora summor genom att få tillbaks 5 % i form av cashback på varje bokning.

Hur mycket kan man då spara genom Sveriges återbäringstjänster? Allt från noll och uppåt. Det beror helt på hur mycket du handlar online. Men du kan aldrig förlora på det eftersom det är gratis att använda dessa tjänster.

Dan Åberg
Profilbild

Written by

En driven och kreativ krönikör med stort intresse av trender och näringsliv. De områden jag hanterar utgår från trender och innovation. Kläder, skor, mode, vitvaror eller leksaker. Allt man kan handla på nätet går att hitta information om i mina artiklar. Hoppas du blir inspirerad!