Innan du köper en cykelsits

Innan du köper en cykelsits

Vill du kunna ta med dig barnet ut med cykeln på roliga utflykter? Eller vill du kunna hämta och lämna på förskolan, på vägen till och från jobbet? Ett bra alternativ kan vara att skaffa sig en cykelsits. De kan börja användas från ungefär nio månaders ålder, när barnet kan sitta upp utan problem för egen maskin.

Att inte använda en cykelsits när barnets skjutsas kan innebära fara. Risken finns att fötterna fastar i ekrarna och hamnar i kläm. Med de sitsar som finns på marknaden idag, är risken för det mycket låg. Det ställs höga säkerhetskrav på dem, även om det kan finnas modeller av lägre kvalitet som inte lyckas uppfylla allt till punkt och pricka.

Något som är viktigt att titta på är märkningen. De bör vara märkta enligt EU-standard EN14344, som innebär att de uppfyller de höga krav på säkerhet och kvalitet som ställs i Europa. Om du står och väger mellan en sits i klassen 15 kg och en på 22 kg, är den sistnämnda att föredra, så länge som fotstöd samt sele kan ställas in så att även mindre barn kan sitta bra.

Man brukar tala om två olika varianter för bakmonterade cykelsitsar. De kan antingen fästas på pakethållaren, eller på sadelstolpen. Att föredra är ofta de som fästs på sadelstolpen, eftersom de i många fall är tyngre och säkrare. Dessutom är det lättare att flytta dem mellan olika cyklar, så länge man har ett monterat fäste på den cykel man ska byta till. Det här är smidigt om till exempel mamma och pappa ska turas om med att hämta och lämna barnet på förskolan.

Att montera sitsen där framme är en variant som vissa föredrar. Det möjliggör för bättre kommunikation med barnet under cykelturerna. Samtidigt har dessa inte lika högt ryggstöd, vilket kan medföra ökade risker för nackskador.

Snabba tips

  • Använd alltid fotremmar och gärna ekerskydd.
  • Kontrollera att sitsen är märkt EN14344.
  • Be om hjälp med att få sitsen monterad om du känner dig osäker.
  • Köper du begagnat? Då behöver sitsen inspekteras mycket noggrant.
  • För att barnet ska kunna åka i en cykelsits, måste det kunna sitta upp själv.

 

Tonny Bergqvist
Senaste inläggen av Tonny Bergqvist (se alla)
Profilbild

Written by

Huvudsakliga ämnen i dessa artiklar är kultur och samhälle. Design och klassiska produkter är någonting jag uppskattar mycket. Flera artiklar tar också upp återförsäljare såväl som nya sortiment. Besök mina inlägg här på sidan för inspiration.