Mer om spillkum och var man kan köpa en

Spillkum är en traditionell skål men det som skiljer den från andra är den klassiska hällpipen. Designen gör skålen både fin och praktisk och den har funnits och använts sedan en lång tid tillbaka, världen över. Det finns många modeller att hitta – både handdrejade och sådana i porslin eller glas, samt i olika storlekar, färger och stilar.

Vad är en spillkum och vad används den till?

Spillkum kan översättas till ”kärl med pip” och är en slags skål med lång historia. Förr var det till exempel vanligt att man använde en spillkum för att utvinna grädde från mjölk eller för att sätta fil i. Idag är det mer av en snygg och praktisk skål som kan användas till såser, sallader, kryddor eller annat beroende på vilken storlek skålen har.

Den praktiska pipen gör att man kan tillreda till exempel en sås eller smet, för att sedan enkelt hälla över den i annan behållare men det går givetvis att använda den även vid servering.

En spillkum gör sig också fint som inredningsdetalj i köket vare sig man har något i den eller inte, eftersom dom klassiska skålarna har en otroligt vacker design.

Återförsäljare

För den som är på jakt efter en fin spillkum till köket – att ha som prydnad, serveringsskål eller kanske för att sätta egen fil i på gammalt vis, finns en hel del att välja bland. Skålarna med hällpip finns i många olika material, så som:

  • Porslin
  • Glas
  • Keramik

Dom mer klassiska och traditionella modellerna av spillkum är handdrejade hantverk som finns att hitta hos olika återförsäljare. Vill man göra det enkelt för sig kan man leta på nätet – här finns återförsäljare som erbjuder olika storlekar, färger och modeller.

En större variant passar fint som frukt, – eller salladsskål medan en mindre är perfekt för till exempel vinägretter och dressingar. Tips inför valet är att välja en som matchar övrigt porslin man har i köket – eller att välja en som kommer att sticka ut från mängden. Har man till exempel vitt porslin i övrigt kan det vara fint med en i mörkare färg.

Ett annat tips är att välja en som passar ihop med andra detaljer eller så väljer man helt enkelt den man tycker är finast!

Dan Åberg
Profilbild

Written by

En driven och kreativ krönikör med stort intresse av trender och näringsliv. De områden jag hanterar utgår från trender och innovation. Kläder, skor, mode, vitvaror eller leksaker. Allt man kan handla på nätet går att hitta information om i mina artiklar. Hoppas du blir inspirerad!