Hårblekning hemma – så lyckas du

Att genomföra en hårblekning hemma är något som får dom allra flesta frisörer att rysa. Det är både riskabelt och svårt att få ett snyggt resultat men vet man vad man ger sig in på, och framförallt hur man bör göra, så kan övning ge färdighet. Här följer några bra tips för hur du lyckas med att genomföra just en hårblekning på egen hand.

Läs på om blekning

För att lyckas med en hårblekning hemma bör man läsa på och lära sig mer, både om olika produkter och tillvägagångssätt. Det finns många blekningar att välja bland när man står i affären och det man ska kolla på är hur många steg blekningarna kan ljusa upp. Kolla gärna efter bäst-i-test för blekning, läs omdömen och recensioner men tänk på att alla hår reagerar olika.

Risken med hårblekning hemma

Blekning sliter enormt mycket på håret – speciellt om man gör en helblekning, det vill säga att allt hår ska bleks. Det starka medlet kan leda till röd och irriterad hårbotten, i värsta fall sår. En annan risk med att genomföra hårblekning hemma är att håret inte klarar av det och går av på flera ställen. För att bleka håret behöver man ett bra utgångsläge. Med det menas ett starkt hår som kommer att klara av behandlingen. Har man ett torrt, slitet och poröst hår är riskerna större. En annan risk med att bleka håret hemma är att resultatet inte blir vad man önskar.

Många tror att man kan gå från mörk till ljus på en dag men så är ofta inte fallet. Bleker man från ett mörkt utgångsläge får man räkna med att håret kommer att bli gult eller orange och ofta hjälper inte att bleka ännu mer, utan man måste lägga i en färg eller toning för att nå den önskade nyansen.

Så lyckas du

För att lyckas med en hårblekning hemma är det som tidigare nämnt viktigt att läsa på om olika blekmedel och välja en produkt som passar ens eget hår. Det är också viktigt att man läser bruksanvisningen och följer den noggrant. För att få ett bra slutresultat behövs dock fler saker än bara blekmedel:

  • Silverschampoo (tar bort gula toner)
  • Någon form av nyansering – pigmentipackning, toning eller färg
  • Återfuktande produkter

Blek inte håret flera gånger på rad utan låt håret vila mellan gångerna, även om du inte är helt nöjd. Var försiktig och lycka till!

Pär Strömberg
Profilbild

Written by

Jag är en krönikör med stort intresse för nyheter och näringsliv. Huvudsakliga områden jag hanterar utgår från trender och innovation. Som krönikör på denna sida, har jag alltid en nyfiken inställning och skriver om såväl heminredning som möbler och trender. Hoppas du tycker om mina texter!