4 hälsofördelar du får av att basta infraröd bastu

Att basta är skönt och avkopplande – många uppskattar värmen och ser det som ett rent nöje att sitta där en stund då och då. Men kanske visste du inte att det finns många hälsofördelar med att basta i en infraröd bastu? Bland annat får man en bättre blodcirkulation samt att man kan märka en förbättring på flera olika hudproblem, – och sjukdomar.

Få smärtlindring i en infraröd bastu

Värme kan i många fall hjälpa mot smärta. Till exempel är det vanligt att man lägger något varmt på magen eller kanske tar en riktigt varm dusch om man har magont. För smärta och värk i muskler och leder är det inte riktigt lika enkelt men det finns värme som kan hjälpa även mot detta. När man bastar i en infraröd bastu tränger dom röda strålarna ner på djupet och värmer inifrån, vilket kan mjuka upp och lindra smärta när kroppen är öm och stel.

Förbättra hudproblem-, och sjukdomar

Dom infraröda strålarna verkar även gott när det kommer till huden. Dom hjälper bland annat till att rensa bort gifter i och med att man svettas men värmen kan även lindra många typer av hudproblem, – och sjukdomar, bland annat:

  • Acne
  • Eksem
  • Rosacea

Torr hud kan också mjukas upp vid regelbunden användning och vissa studier menar även på att bastun hjälper till att hålla huden ung, elastisk och frisk längre.

Ökad blodcirkulation – bra för hjärta och kärl

Värmen i en infraröd bastu kickar igång blodcirkulationen ordentligt. Det är en hälsofördel bara det, då en låg cirkulation kan göra att man känner sig frusen och låg. Med en ökad blodcirkulation för både hjärta och kärl jobba vilket stärker hjärtkärlkonditionen. Har man hjälpproblem bör man dock rådfråga med sin läkare innan man bastar, vare sig det gäller en infraröd bastu eller någon annan modell.

Stressreducerande

Blodcirkulationen ökar i en infraröd bastu men kroppen saktar ner och återhämtar sig. Att basta regelbundet är bra för både kropp och knopp – väl på plats i värmen finns tid för avkoppling där kroppen slappnar av och får vila.

Värmen är dessutom behaglig – vanligen ligger den mellan ca 40–65 grader men eftersom kroppen värms på djupet är det fullt tillräckligt för att man ska uppleva basturummet som varmt och skönt. Detta kan jämföras med temperaturen i en traditionell bastu, där man ofta kommer upp i 80–100 grader.

Dan Åberg
Profilbild

Written by

En driven och kreativ krönikör med stort intresse av trender och näringsliv. De områden jag hanterar utgår från trender och innovation. Kläder, skor, mode, vitvaror eller leksaker. Allt man kan handla på nätet går att hitta information om i mina artiklar. Hoppas du blir inspirerad!