Vill du jobba som tandläkare? Det är ett varierande arbetet som ställer krav på goda ledaregenskaper. Det kräver viss utbildning givetvis, men yrket ger också en lön som är en bit över snittet i Sverige. Att jobba som tandläkare innebär att man jobbar inom ett omvårdande yrke – kanske mer omvårdnad än vad många räknar med från början.
Trots allt handlar det om att möta människor och få dem att känna sig bekväma. Samtidigt krävs det djupa kunskaper, god analytisk förmåga och att man kan ta egna beslut – ibland under press.
Utbildning
Det finns fyra högskolor i landet som erbjuder tandläkarprogrammet. De finns i följande områden:
- Stockholm
- Umeå
- Göteborg
- Malmö
Tandläkarprogrammet innebär fem års studier på heltid, på universitetsnivå. Efter att ha genomfört utbildningen behöver man gå till Socialstyrelsen för att ansöka om legitimation. Utan legitimationen är det inte möjligt att arbeta som tandläkare. Många väljer att specialisera sig senare, vilket kan ge en markant löneökning.
Arbetsmarknad
Det finns ett ganska stort behov av tandläkare runtom i landet. I större städer som exempelvis Stockholm finns det fler arbetsgivare att välja mellan för den som är legitimerad tandläkare. Men det är inte bara i Stockholm som kompetensen behövs – Arbetsförmedlingen bedömer att konkurrensen om jobben är mycket liten över i princip hela landet – på såväl ett som på fem års sikt.
Det finns ett par undantag i Mellansverige där konkurrens bedöms som liten, snarare än mycket liten. Sammantaget bör det dock inte var några problem att hitta en anställning, oavsett var i landet man befinner sig. Av de anställda idag är ungefär 38 procent män, och 62 procent kvinnor.
Lön
Lönen varierar naturligtvis, beroende på en rad olika faktorer. För den som är nylegitimerad och som jobbar inom Folktandvården varierar lönen mellan 31 000 och 39 000 kronor i månaden. Som distriktstandläkare tio år efter examen ligger medianlönen på 43 000 kronor i månaden. Lönen varierar med geografiskt läge – till exempel kan tandläkare i Stockholm tjäna mer än sina kollegor i södra Sverige.
För klinikchefer och specialister kan lönen ligga på allt mellan 55 000 och 100 000 kronor i månaden. Startar man en egen klinik är den potentiella lönen högre än om man är anställd hos exempelvis Folktandvården – men den kan också bli lägre, givetvis.
- Utrustning från espressogear - 22 september, 2021
- Så integreras Transportören med WooCommerce - 24 april, 2021
- Hitta skalkläder för barn - 1 december, 2019