Frågor och svar om tandimplantat

Frågor och svar om tandimplantat

Funderar du på att skaffa tandimplantat? Klart är att det idag är en säker och estetiskt hållbar lösning. Normalt krävs ett tränat öga för att se det, och det lär knappast vara någon som märker någon skillnad. En nackdel med implantat är att det kan vara ganska dyrt, och då i synnerhet om man ska ersätta en hel tandrad exempelvis. Här tar vi upp några frågor och svar för dig som vill veta mer om dem.

Kan jag ha implantat även om jag har tandlossning?

Ja, tandlossningen i utgör inget hinder för implantat. Däremot är det av vikt att de omgivande tänderna behandlas mot tandlossningen innan implantatet kan fästas. Något som bör has i åtanke är att riskerna för komplikationer kan öka något för den som har tandlossning. Med detta sagt, så finns det en rad faktorer som avgör om du är en god kandidat för tandimplantat eller inte.

Vad kostar det?

Det varierar stort. Som nämnt i inledningen kan det bli en ganska dyr affär om man ska ersätta flera tänder. Dock finns det ett antal faktorer som man måste ta hänsyn till innan ett pris kan ges. Ett fullständigt implantat, det vill säga en tand, kan kosta ungefär 20 000 kronor. Ska man göra två tänder innebär det dock inte att det kostar 40 000 kronor, utan högkostnadsskydd, anledning till implantat och karens är exempel på saker som väger in i vad det kommer att kosta till slut.

Sedan kan klinikernas priser skilja sig åt en del. En som gör tandimplantat i Stockholm kanske är billigare än en som gör det i Skåne – eller tvärtom. Här får man helt enkelt undersöka på egen hand. Att göra tandimplantat i Stockholm och de större städerna brukar dock, precis som många andra liknande behandlingar (och priserna på tjänster överlag), vara något dyrare.

Är det smärtsamt?

Det här varierar från patient till patient, och kan till viss del även påverkas av hur stadig på handen tandläkaren är. Någon som gör tandimplantat i Stockholm kanske är betydligt stadigare på handen än en tandläkare på en klinik någon annanstans. Det varierar helt enkelt.

Att definiera smärta är inte alltid det lättaste. Många patienter säger snarare att man känner ett obehag, snarare än just smärta.

Tonny Bergqvist
Senaste inläggen av Tonny Bergqvist (se alla)
Profilbild

Written by

Huvudsakliga ämnen i dessa artiklar är kultur och samhälle. Design och klassiska produkter är någonting jag uppskattar mycket. Flera artiklar tar också upp återförsäljare såväl som nya sortiment. Besök mina inlägg här på sidan för inspiration.