Överfallslarm är inte allt – men ett bra komplement

Överfallslarm är inte allt – men ett bra komplement

Ett överfallslarm är något som kan vara avgörande i en kritisk situation. Blir man attackerad är det många gånger en utmärkt hjälp. Kanske har man inte möjlighet att försvara sig själv eller att fly. Kanske är situationen sådan att man inte ens kan skrika på hjälp. Ett högt tjutande överfallslarm kan då vara det som skrämmer iväg gärningsmannen. 

Men samtidigt är det viktigt att inte ha en övertro till dem. Tester har visat att en del överfallslarm för tjuven kan oskadliggöras genom att kasta dem hårt i marken och stampa på dem. Valet av överfallslarm är således något som inte bör förhastas, utan snarare noga tänkas igenom. 

Vidare bör det vara en godkänd produkt och inte något som faller under vapenlagen. Hit hör till exempel batonger och pepparspray. När du köper ett överfallslarm är det ofta i form av just ett högt tjutande larm eller (lagliga) sprayer som förblindar eller färgar. 

Vidta fortfarande säkerhetsåtgärder

Det finns potentiella risker att ha en övertro till överfallslarmen. Man bör fortfarande vara noggrann med att hela tiden vidta lämpliga säkerhetsåtgärder som man skulle ha gjort utan larmet. Det är när man fortsätter leva som vanligt, samtidigt som har ett överfallslarm, som den personliga säkerheten kan ökas. Du bör fortfarande inte gå vägar du inte skulle gått annars, och dåligt upplysta ytor undviks bäst genom en mer belyst omväg. 

Var alltid på alerten

Oavsett om du bär ett överfallslarm eller inte bör du vara riskmedveten. Det betyder inte att man behöver gå runt och vara rädd, men likväl att man håller ett vakande öga när man är ute och rör på sig. När du bär larmet kommer det vakande ögat göra dig mer beredd för en oväntad situation, och kanske mer benägen att aktivera larmet i tid – om situationen inte kunde undvikas på annat sätt. 

Allmänna tips för en tryggare vardag

  • Bär ditt överfallslarm ofta.
  • Gå inte ensam sent inne i staden.
  • Om du åker tåg, tunnelbana, buss eller spårvagn sent – sitt nära föraren.
  • Bär en reservplånbok med små summor kontanter i, som du kan ge bort vid ett rån.
  • Undvik mörka parker, vägar och andra utrymmen. Gå omvägar om det behövs.
  • Lås bildörrarna inifrån när du kör sent på natten. Ha fönster stängda.
Clarence Fransson
Senaste inläggen av Clarence Fransson (se alla)
Profilbild

Written by

Läs gärna mina artiklar för diverse relevant info. Jag diskuterar gärna näringsfrågor och skriver gärna om en rad ämnen med anknytning till handel online. Försäljning på nätet växer för varje år och den som inte redan handlat online, har någonting roligt att uppleva! Välkommen att läsa mina texter om shopping och varor på nätet!