Därför ger gps klockan ökad säkerhet

De första gps klockorna för barn fick en del kritik. Kritikerna ansåg att man som förälder litade för mycket på tekniken istället för att själv ta ansvar. Denna kritik har däremot lagt sig och idag det mycket vanligt att man som förälder köper gps klocka till sitt barn för att öka säkerheten. Bland annat ges säkerhet genom:

Gps-spårning

Tack vare gps-spårning kan man som förälder alltid veta var barnet befinner sig. I alla fall så länge som gps klockan sitter kvar på armen och inte tas av…

Virtuellt staket

Med virtuellt staket får du som förälder veta om ditt barn springa utanför det område som han eller hon får befinna sig på. Programmera in ett område (som räknas ut av gps-sändaren) inom vilket barnet bör hålla sig. Genom tracking går det att se om barnet tar sig utanför detta område vilket kan innebära att både klockan larmar och föräldern får ett meddelande.

En begränsad telefon

Ett alternativ mot att ge sitt barn en gps klocka är att ge en enklare mobiltelefon med gps-funktion. Men skillnader är då att barnet kan ringa vem som helst med telefonen samt även komma åt internet. Dessutom tappas en mobil betydligt lättare bort än en klocka som sitter på armen. En gps klocka för barn kan därmed ses som en förenklad mobil där man enbart har de funktioner som behövs för säkerheten – inte några andra. Som förälder väljer man exempelvis vilka nummer som ska gå att ringa med gps klockan. Några andra nummer går det därmed inte att nå. Det krävs även lösenord för att göra ändringar i inställningarna. Barnet kan när som helst ringa hem, trycka på SOS-knappen eller spåras via gps. Men utan att nå internet eller kunna ringa andra personer.

SOS-knapp

SOS-knapp är en knapp som barnet trycker in när det inte känns enkelt nog att välja ett telefonnummer i listan på de inlagda numren. Ett förinställt nummer rings upp och svarar ingen där kommer nästa nummer på listan ringas osv. På detta sätt ökar chansen rejält att barnet snabbt får tag på någon vuxen person.

Siri Ivarsson
Profilbild

Written by

Läs gärna mina artiklar för senaste nytt i de flesta tänkbara inriktningar. Jag diskuterar gärna nyheter och skriver ofta om dessa. Butiksreor och unika produkter är sådant som ofta hart en tongivande plats i mina krönikor. Titta gärna i mina övriga artiklar för tips.